Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
jajko 2 szt
masło 5 dag
mleko 200 ml
cukier 2 łyżki
aromat pomarańczowy 2-3 krople
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól szczypta
jabłka 4 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Do głębokiej miski wlać mleko, roztopione masło, żółtka, wsypać cukier, aromat i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać
Krok 1 - Jabłka w cieście foto
2
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w 1 cm krążki. Każdy krążek zanurzać w cieście.
Krok 2 - Jabłka w cieście foto
3
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 3 - Jabłka w cieście foto
4
Usmażone jabłka w cieście można posypać cukrem pudrem z wanilią.
Krok 4 - Jabłka w cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta17 10.02.2013 17:12
super:)
olkaaa 19.12.2012 08:30
bardzo je lubię
IlonaAlbertos 13.07.2012 20:19
Super pomysł na smaczne danie z jabłuszkami.
Iwusia 18.04.2012 23:07
superowe placuszki wychodzą :)
Seba 18.02.2012 09:36
pycha
Wacław 22.12.2011 15:02
pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak