Sposób przygotowania

Krok 1 / 3

1/4 szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru oraz rozkruszone drożdże, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, ab drożdże zaczęły pracować. Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, pozostały cukier, mleko, alkohol oraz wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy masło lub margarynę (najlepiej rozpuszczone, ale schłodzone) i ponownie chwilę ciasto wyrabiamy. Następnie wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 h do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi już swoją objętość, formujemy pączki i odstawiamy na tacę, aby lekko podrosły.


Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ewa6274879

    Oj zjadłabym takiego domowego pączka...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ja się też piszę na pączusia....
  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    a zapraszam :) i do tego kawusia :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ale nad uformowaniem ładnych pączków to można by trochę lepiej popracować...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !