Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mule a la mariniere

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

świeże mule 2 kg
masło 5 dag
bukiet garnia 1 szt
natka pietruszki 3 gałązki
tymianek 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
gęsta śmietana 0,6 szklanki
czosnek 3 ząbki
sól 1 szczypta
natka pietruszki 3 łyżki
wino białe wytrawne 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Mule a la mariniere

Mule oczyścić, oskrobać, odrzucić wszystkie te, które nie zamykają się pod wpływem dotyku i włożyć ja na 1 godzinę. Do miski z zimną wodą. W dużym garnku rozpuścić masło, wrzucić obrane i posiekane cebule oraz zmiażdżony czosnek, zeszklić, wlać wino, dodać bukiet garni i zagotować. Wyjąć mule z wody, wsypać do garnka, przykryć i gotować kilka minut na dużym ogniu. Podczas gotowania potrząsnąć kilkakrotnie garnkiem, żeby muszle się otworzyły. Przełożyć ja do wazy lub ceramicznej miski, odrzucając wszystkie zamknięte. Usunąć przyprawy, odparować wywar do połowy gęstości, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku, wymieszą z natką, polać sosem. Podawać gorące, najlepiej z bagietką i czerwonym winem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 15.04.2015 08:01
dobry pomysł
szajba2 06.02.2011 13:36
chyba by mnie zmuliło
Babciagramolka 28.12.2010 10:46
Tak- tylko skad ja wezmę świeże mule ?
Barbara55 23.09.2010 15:28
od muli mnie zamuli

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak