Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka najeżona bakaliami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 15 dag
cukier 1 szkl
jajko 4 szt
mąka 10 dag
cukier wanilinowy 2 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
rum 7 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
rodzynki 15 dag
orzechy włoskie 5 dag
orzechy laskowe 5 dag
owoce kandyzowane 5 dag
migdały 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babka najeżona bakaliami

Rodzynki i owoce kandyzowane zalewamy 4 łyżkami rumu i odstawiamy. Margarynę Kasię stapiamy i studzimy. Jajka z cukrem i cukrem waniliowy ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mąkę przenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wlać stopioną margarynę oraz wsypać rodzynki razem z rumem i dokładnie wymieszać. Formę z kominkiem wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Następnie wylewamy tak przygotowaną masą. Górę ciasta obficie posypać bakaliami i orzechami. Piec babkę ok. godziny w temp. 175*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 28.02.2012 15:16
rewelacja
stokrotka 07.12.2011 19:34
super
M-W 07.12.2011 18:25
świetna babka
Emilia22 07.12.2011 17:19
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak