Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort rumowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 2 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
jajko 5
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder 1 szklanka
margaryna 0,5 kostki
kakao 4-5 łyżek
proszek do pieczenia 1,5-2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat
sok z połowy cytryny
cukier waniliowy
gorzka czekolada
wiśnie
rum 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort rumowy

Ubić pianę z białek.
Margarynę (lub masło)utrzeć z cukrem pudrem,dodawać po jednym żółtku.Gdy masa spulchnieje dodać sok z cytryny i rum.Następnie przesianą mąkę,proszek do pieczenia i kakao.Delikatnie wymieszać i powoli dodawać ubitą pianę z białek.Wyłożyć do tortownicy i piec ok 45min w160stopniach.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Wystudzone ciasto przekroić na3równe części(placki).Każdy nasączyć rumem rozcieńczonym z wodą lub zapachem.Posmarować masą śmietankową i przełożyć resztą placków.Udekorować startą czekoladą i wiśniami,odstawić na 2 h do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 12.04.2012 10:08
mniam
Zoso 18.07.2011 21:20
fajny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak