Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4szt
sól szczypta
cukier szklanka
cukier waniliowy torebka
mąka pół szklanki
mąka ziemniaczana pół szklanki
proszek do pieczenia łyżeczka
śmietana kremówka 1 2/3 szklanki
skórka z połowy cytryny
polewa czekoladowa 200g
paski skórki pomarańczowej

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynki

Ubić pianę z białek. Żółtka ukręcić z 3-4 łyżkami gorącej wody, dodać cukier i cukier waniliowy. Na wierzch wyłożyć pianę z białek, a następnie posypać mąką, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Składniki wymieszać. Każdą z 16 pergaminowych foremek napełnić 3 łyżkami ciasta. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ubić śmietanę i wymieszać ją ze skórką cytrynową. Biszkopty przekroić i napełnić grubo śmietaną. Polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasteczka i posypać skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak