Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CZEKOLADOWY SEKRET

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mąka 2 szkl
cukier 1 szkl
cukier wanilinowy
kakao 3 łyżki
jaja 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
powidła śliwkowe 1 słoiczek
czekolada 0,5 tabliczki
śmietana 400 ml
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 150 g
serek mascarpone 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: CZEKOLADOWY SEKRET

CIASTO; W rondelku rozpuścić kostkę margaryny Kasia, dodaj cukier i cukier waniliowy, wpijać po koleji jajka i ciągle ucierać, następnie dodać kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ucierać, aż powstanie gładka masa. Wylać ciasto do wysmarowanej formy. Piecz ok. 30 min. Masa; Utrzeć żółtka z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Stale mieszając dodać serek Mascarpone. W efekcie końcowym powinna nam wyjść gładka, biała masa. Następnie ubijamy bitą śmietanę i dodajemy do masy z serkiem mascarpone. Delikatnie mieszamy. Gotowe zimne ciasto przekroić na pół. Spód posmarować powidłami śliwkowymi, nastepnie połową białej masy. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. Tort udekorować pozostałą masą i startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 13.12.2011 00:04
Aż ślinka cieknie
Emilia22 07.12.2011 17:21
świetnie wygląda
mikrusiak 07.12.2011 16:18
świetny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak