Sposób przygotowania

Śledzie opłukać, odciąć głowy i płetwy, wypatroszyć je i namoczyć w zimnej wodzie na 12 godzin, zmieniając wodę. Śledzie wyjąć i odcisnąć z wody, zdjąć z nich skórę i odfiletować, wybrać starannie ości, nie uszkadzając mięśni. Obie odfiletowane połówki złożyć razem, ułożyć na szklanym, prostokątnym półmisku, przeciąć skośnie na dwie części. Sporządzić sos majonezowy z 1 żółtka przyprawić go octem i cukrem do smaku; gęstym sosem polać śledzie. Powierzchnię śledzi przybrać sezonowymi dodatkami. Jeżeli brak wyborowych śledzi pocztowych, można użyć tłustych śledzi beczkowych. Po wymoczeniu i odciśnięciu ż wody obrać je ze skóry, ułożyć płasko w małym naczyniu i zalać mlekiem na 2-3 godziny. Wyjąć z mleka, odcisnąć, odfiletować

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    lubicie
  • 0
    original
    Opublikowano

    SyMiki

    lubię takie śledzie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !