Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śledź w majonezie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sos majonezowy troche
śledź 5 szt
cukier do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: śledź w majonezie

Śledzie opłukać, odciąć głowy i płetwy, wypatroszyć je i namoczyć w zimnej wodzie na 12 godzin, zmieniając wodę. Śledzie wyjąć i odcisnąć z wody, zdjąć z nich skórę i odfiletować, wybrać starannie ości, nie uszkadzając mięśni. Obie odfiletowane połówki złożyć razem, ułożyć na szklanym, prostokątnym półmisku, przeciąć skośnie na dwie części. Sporządzić sos majonezowy z 1 żółtka przyprawić go octem i cukrem do smaku; gęstym sosem polać śledzie. Powierzchnię śledzi przybrać sezonowymi dodatkami. Jeżeli brak wyborowych śledzi pocztowych, można użyć tłustych śledzi beczkowych. Po wymoczeniu i odciśnięciu ż wody obrać je ze skóry, ułożyć płasko w małym naczyniu i zalać mlekiem na 2-3 godziny. Wyjąć z mleka, odcisnąć, odfiletować

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 21.12.2011 20:48
lubię takie śledzie
artur7 07.12.2011 15:20
lubicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak