Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedelki bawarskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 10 dag
mleko 1/4 l
cukier 5 łyżek
ciasto drożdżowe:
masło 10 dag
mąka 1/2 kg
drożdże 2 dag
mleko 2 szklanki
cukier 10 dag
jaja 2 sztuki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Knedelki bawarskie

Drożdże mieszamy z 1/2 szklanki mleka, 2 łyżkami cukru. Całość dodajemy do mąki. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce. Wyrabiamy ciasto. Dolewamy resztę mleka, cukier, masło, jajka, sól. Zagniatamy ciasto. Formujemy knedelki i odstawiamy do wyrośnięcia. 10 dag masła rozpuszczamy, wlewamy mleko, i rumienimy cukier. Knedelki układamy obok siebie i przykrywamy szczelnie ściereczką. Gotujemy około 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak