Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2.5 szklanka
cukier puder 3 łyżka
masło 3/4 kostka
cukier 1 i 1/4 szklanka
mąka 1/3 szklanka
sól szczypta
żółtko jajek 9
słodka śmietanka 30 % 1.5 szklanka
białko 9
cukier puder 3/4 szklanka
truskawki 1.5 (pokrojone)
rabarbar 6 (pokrojony)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto: Mąkę (2.5 szklanki) wymieszać z cukrem pudrem (3 łyżki) i posiekanym masłem (3/4 kostki), aż utworzą się drobne grudki – tak jak na kruszonkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i jej dno wylepić przygotowaną mieszanką, dobrze wciskając ją w dno formy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka roztrzepać, wymieszać ze śmietanką i połączyć z suchymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180ºC, przez około godzinę. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder (3/4 szklanki), a następnie wyłożyć na upieczone ciasto. Całość piec jeszcze przez około 10 - 15 minut, aż beza się zrumieni. Przepis pochodzi z blogu \"Tak sobie pichcę\"

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolek9 16.06.2011 19:55
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak