Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęsty lukier do zdobienia ciasteczek

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lukier idealny do zdobienia świątecznych pierniczków. Polecam!

Składniki:

białko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny do rozrzedzania

Przepis i sposób przygotowania na: Gęsty lukier do zdobienia ciasteczek

W makutrze ucieram okrągłym tłuczkiem białko jajka z jedną łyżką cukru pudru. Gdy cukier się rozpuści dodaję kolejną łyżkę cukru i tak do końca. Lukier ucieram ok. 20 minut do pół godziny.

Tak przygotowany lukier można barwić (polecam barwniki z żelu-świetnie się mieszają, nie pozostawiają grudek jak w proszku i nie rozrzedzają lukru jak te w płynie). Aby był rzadki, dodaję sok z połówki cytryny. Takim lukrem pokrywam ciasteczka za pomocą pędzelka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 04.06.2013 10:33
Przydatny przepis :)
Katarzyna/kate1980 19.10.2012 23:14
świetny za dwa miesiące się przyda :)
smerfetka79 02.09.2012 09:59
ładne pierniczki
sylwia / sytofala 07.12.2011 13:07
wspaniałości :)
iziona 07.12.2011 07:48
Piękne pierniczki, też robię taki lukier lub bezowy są supr do dekoracji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak