Sposób przygotowania

Masa:
-1 kg. sera do sernika
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej
-100 gram masła
-3 żółtka
-rodzynki (lub brzoskwinie)
-100 gram cukru
-6 białek
-cukier waniliowy

Przygotowanie:
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Podczas ucierania dodajemy łyżką ser,wsypujemy obie mąki,cukier waniliowy. Na koniec ucierana masy dodajemy rodzynki (lub brzoskwinie).

Zagniatamy ciasto,dzielimy na dwie części,wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Blachę smarujemy tłuszczem,jedną część ciasta zcieramy na tarce na dużych oczkach na spód blachy. Wylewamy masę serową i na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w 180 stopni około godzinę. Polecam! :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika111

    Można podać - jak na zdjęciu - z bitą śmietaną. :) Pycha!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    podoba mi się kubeczek :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Kamila/kami007

    mniam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Marlena/Kinia

    pyszniutki:-)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    lubię sernik :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Stenka

    zapomiałaś chyba napisać, żeby do sera na koniec dodać pianę z białek, a ciasto pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !