Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tłuszcz z kaczki

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tłuszcz z kaczki

Kaczkę porcjujemy. Skórę pozostawiamy na piersi, udkach i skrzydełkach, które możemy przyrządzić dowolnie (chociaż ze skrzydełkami bywa różnie). W tym przepisie nie będą już nam potrzebne. Z reszty kaczki wycinamy skórę zostawiając tylko kuperek, który przyda się na korpusie jak w przyszłości będziemy z niego gotować wywar. Odciętą skórę wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię. Na małym ogniu wytapiamy z niej tłuszcz smażąc skórę do pełnego zarumienienia. W trakcie smażenia solimy. Wysmażoną skórę się pozbywamy, a tłuszcz przelewamy do słoiczka. Można trzymać kilka tygodni w lodówce. Tłuszcz taki wykorzystuję bezpośrednio do smażenia. Nadaje ciekawego smaku przygotowywanym potrawom, szczególnie wszelkim kotletom. Zachęcam do wypróbowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 08.12.2011 18:51
ja tłuszczyk z kaczki w całości zamrażam i dodaję do różnych gotowanych dań zwłaszcza do bigosu, pycha dodatek!
aginaa 07.12.2011 19:26
super
BernadettaP 07.12.2011 07:25
Oj, tłuszczu kaczka ma pod dostatkiem :-P
agnieszka137 06.12.2011 22:04
zastanawiałam się zawsze co z nim robić:)
caralajna 06.12.2011 20:42
:) nie wpadłabym na ten pomysł, niezłe
stokrotka 06.12.2011 20:21
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak