Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony z pomarańczą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 szt
pomarańcza 2 szt
sól 1 szczypta
estragon 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony z pomarańczą

Kurczaka oczyścić i umyć. Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Kurczaka skropić sokiem pomarańczowym w środku i na wierzchu, oprószyć estragonem Prymat wymieszanym z solą i na 1 godzinę włożyć do lodówki. Pozostałą pomarańczę naszpikować goździkami.

Tuszkę nadziać pomarańczą, spiąć szpilką lub wykałaczką, starannie owinąć folią aluminiową i piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Następnie rozchylić folię, piec mięso jeszcze 15 minut, aby się zrumieniło. Z upieczonego kurczaka usunąć folię i wyjąć pomarańczę, obrać ją i podzielić na cząstki. Kurczaka podzielić na porcje podawać z ryżem, cząstkami pomarańczy i sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szajba2 05.02.2011 11:22
wolę kurczaka bez pomarańczy
Babciagramolka 28.12.2010 10:45
Też mam watpliwość co do skórki pomarańczowej - potrafi być gorzka - obrała bym pomarańczę
Barbara55 23.09.2010 15:26
oby tylko pomarańcza nie popsuła smaku kurczaka
Anna218 01.07.2010 23:36
znakomity sprawdziłam pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak