Sposób przygotowania

Kurczaka oczyścić i umyć. Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Kurczaka skropić sokiem pomarańczowym w środku i na wierzchu, oprószyć estragonem Prymat wymieszanym z solą i na 1 godzinę włożyć do lodówki. Pozostałą pomarańczę naszpikować goździkami.

Tuszkę nadziać pomarańczą, spiąć szpilką lub wykałaczką, starannie owinąć folią aluminiową i piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Następnie rozchylić folię, piec mięso jeszcze 15 minut, aby się zrumieniło. Z upieczonego kurczaka usunąć folię i wyjąć pomarańczę, obrać ją i podzielić na cząstki. Kurczaka podzielić na porcje podawać z ryżem, cząstkami pomarańczy i sałatą.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Anna218

    znakomity sprawdziłam pycha
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    oby tylko pomarańcza nie popsuła smaku kurczaka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Też mam watpliwość co do skórki pomarańczowej - potrafi być gorzka - obrała bym pomarańczę
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    wolę kurczaka bez pomarańczy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !