Sposób przygotowania

Miękkie masło i smalec włóż do miski i utrzyj mikserem na jednolitą masę. Dodaj śmietanę, pokruszone drożdże, żółtko, szczyptę soli i wszystko dokładnie zmiksuj. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do miski, którą nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Schłodzone ciasto wałkuj na grubość 5 mm i wycinaj ciasteczka foremkami. Każde ciastko smaruj z wierzchu roztrzepanym białkiem i posypuj cukrem. Układaj w niedużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 15 minut. Upieczone wystudź na kratce kuchennej, a następnie przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    treonina

    wyglądają świetnie!
  • 2
    original
    Opublikowano

    gottrina

    wyglądają cudnie, idealne na święta
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    wygladaja jak posypane sniegiem :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    a to cukier tak ładnie wygląda na tych ciasteczkach?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    wspaniałe
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    no i zimowo wyglądają
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    ben-ka, tak to cukrem są posypane, bo w środku, w cieście nie ma cukru.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    świetne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kasiaw

    super wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    ale słodziutkie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    jeta72

    śliczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    świetnie się prezentują i napewno smaczne
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    oby tej zimy szybko nie było.... a ciasteczka jak najczęściej
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dołączam się do Twojch życzeń Izabela, oby się spełniły.
  • 0
    original
    Opublikowano

    dianix

    wyszly Ci przepiekne
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    cudne,a to posypane zwykłym cukrem czy jakimś innym ,wygląda to jak śnieg,,,
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    alaaa, to jest taki gruby, śnieżnobiały cukier, nazywa się "Cukier perlisty", ja swój kupiłam w Kuflandzie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    dzięki,poszukam bo ładnie wyglądają te pierniczki
  • 3
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    przepysznie wyglądają
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    świetnie wyglądają, bo się zbytnio nie przypiekły, a białka łatwo brązowieją, 'dobra robota' :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Caralajna masz rację i trzeba trochę znać swój piekarnik, aby utrafić z temperaturą i czasem pieczenia. Najlepiej jest pierwszą partię ciasteczek obserwować w czasie pieczenia i reagować na bieżąco. Nie mogą się też zbyt długo piec w zbyt niskiej temperaturze, bo będą niesmaczne.
  • 2
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    jakie fajne :-)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    super takie ciasteczka do kawy
  • 1
    original
    Opublikowano

    ana1

    super ciasteczka
  • 3
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne ,nie tylko do kawki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Granita

    cudowne serduszka
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo Ci dziękuję.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !