Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa neapolitańska

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniak 2 szt
włoszczyzna suszona 1 porcja
śmietana 1 śmietana
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki
sól 1 szczypta
por (biała część) 5 dag
masło 1 łyżkia
cheddar 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa neapolitańska

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Włoszczyznę obrać, opłukać, zalać 4 szklankami wody, gotować 30 minut. W połowie gotowania dodać ziemniaki. Następnie wywar przecedzić. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę i połączyć z przestudzonym wywarem, stale mieszając. Zupę zagotować, zdjąć z ognia, dodać mleko, śmietanę, starty ser, marchewkę z włoszczyzny i ziemniaki. Zupę zmiksować, doprawić sokiem z cytryny i solą.
Por oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w krążki i zeszklić na maśle. Zupę podgrzać, rozlać do bulionówek i przybrać porem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 22.10.2011 09:24
musi byc smaczna
kriso 10.05.2011 05:47
super
gosia561 17.04.2011 12:25
rewelacja
Tika4444 07.02.2011 11:04
fajny przepis
szajba2 05.02.2011 11:22
wolę zupę warszawską
Jaheira11 15.10.2010 09:57
pychotka!
jolajka 27.09.2010 07:09
próbowałam jest niezła
Barbara55 22.09.2010 14:25
dobra zupa nie jest zła
aga130982 05.09.2010 09:59
mniam
buksiak12 25.08.2010 15:17
ciekawy przepis
Dorota71 25.08.2010 09:49
mniam mniam
Emilia22 25.08.2010 09:22
warto wypróbować
Kate131 06.05.2010 17:52
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak