Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bezowy torcik z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa marcepanowa 15 dkg
masło 15 dkg
jaja 3 sztuki
mąka 15 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
czekolada drobno posiekana 5 dkg
truskawki 50 dkg
sól szczypta
cukier 15 dkg
tłuszcz do formy
cukier puder do dekoracji
listki mięty do dekoracji
białko kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: bezowy torcik z truskawkami

Marcepan drobno zetrzeć. Utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę. Ucierając, kolejno dodawać żółtka. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać mikserem. Dwa białka ubić na sztywno. Pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem.
Ciasto przelać do tortownicy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC. Piec ok. 30 min. Studzić 10 min. w tortownicy, następnie ciasto przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Truskawki opłukać, oderwać szypułki. Wystudzone ciasto ponownie włożyć do tortownicy. Na cieście rzędami ułożyć truskawki – pionowo, czubkami do góry. Odłożone białko wymieszaj ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lśniącą pianę, powoli dosypując cukier. Tak powstałą bezę rozsmarować na truskawkach. Ciasto z truskawkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piec ok. 10 min. aż beza ładnie się zrumieni. Wystudzić. Przed podaniem torcik można oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 19.11.2012 22:31
ciekawe
KOBRA 19.07.2012 21:16
na pewno pyszotka
SyMiki 07.12.2011 11:46
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak