Przepis i sposób przygotowania na: bezowy torcik z truskawkami
Ciasto przelać do tortownicy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC. Piec ok. 30 min. Studzić 10 min. w tortownicy, następnie ciasto przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Truskawki opłukać, oderwać szypułki. Wystudzone ciasto ponownie włożyć do tortownicy. Na cieście rzędami ułożyć truskawki – pionowo, czubkami do góry. Odłożone białko wymieszaj ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lśniącą pianę, powoli dosypując cukier. Tak powstałą bezę rozsmarować na truskawkach. Ciasto z truskawkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piec ok. 10 min. aż beza ładnie się zrumieni. Wystudzić. Przed podaniem torcik można oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.