Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada truskawkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
skórka cytrynowa z 1/2 cytryny
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżka
truskawki 40 dkg
konfitura truskawkowa 25 dkg
ajerkoniak 8 łyżek
budyń waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: rolada truskawkowa

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nadal ubijać, dodając cukier, żółtka i skórkę otartą z cytryny. Pod koniec wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć pergaminem. Przelać ciasto. Piec ok. 10 min. w temp. 200oC. Biszkopt lekko ostudzić i zdjąć pergamin. Przełożyć na ściereczkę i razem z nią zrolować. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, pozostałe pokroić w kostkę. Rozwinąć ciasto, posmarować je konfiturą. Śmietanę i likier wlać do miski, dodać proszek budyniowy i ubić na sztywny krem. Rozsmarować krem na cieście, posypać pokrojonymi truskawkami. Ciasto zwinąć w roladę, schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wojtek5 21.03.2012 09:28
i już nie długo będą truskawki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak