Sposób przygotowania

Składniki na ciasto (mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia, cukrem, kaszą manną) wymieszaj. Należy się spodziewać, że ciasto będzie miało sypką konsystencję. Podzielić je na trzy równe części.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić 10 min. razem z cukrem i ewentualnie szczyptą mielonego cynamonu. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Wsypać jedną część ciasta, a na nią wysypać część jabłek. Następnie dajemy kolejną część ciasta.Margarynę schłodzić w lodówce. Następnie zetrzeć na tarce i posypać nią wierzch ciasta. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec ok. 45 min. Upieczoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem i udekorować, np. kandyzowanymi owocami lub bitą śmietaną. Podawać na ciepło lub na zimno.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    pycha! :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    oo...może byc super:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kaska14665@wp.pl

    najprostsza i najlepsza :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    octo

    jola nawet nie tyle ze moze byc super ale jest pyszna:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    niedozywiona

    chyba najprostsze ciasto na świecie, do tego idealne przy niezapowiedzianych gościach i w przypadku braku miksera :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    kaja1991

    jabłecznik, deser niezawodny :)
  • 0
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    smaczna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !