Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka Barbarie pieczona w piwie.

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

główka czosnku 1 sztuka
piwo jasne 0,5 litra
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżka
cebula duża 1
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
kaczka 2kg Barbarie
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka Barbarie pieczona w piwie.

Kaczkę nacieramy dwoma ząbkami czosnku i przyprawami. To co zostało z przypraw z ilości, które wymieniłam wyżej wsypujemy do piwa. Pozostały czosnek wyciskamy do piwa, cebulę miksujemy blenderem lub ścieramy na tarce i także łączymy z piwem. Piwo powinno być odrobinę słone - jeśli nie jest dodajcie odrobinkę kucharka.

Wrzucamy kaczuszkę na ruszt w piekarniku, nastawiamy na 160-180 stopni i pieczemy, polewając łyżką co 10-15 minut naszą miksturą z piwa.

Pieczemy aż się nam mikstura nie skończy - ale minimum 90 minut, pilnując by się nie spaliła.

Podajemy z musem jabłkowym lub sosem żurawinowym.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 26.12.2011 17:36
super
gosia561 22.12.2011 14:55
ŚWIETNA KACZKA
MAR3STA 17.12.2011 17:53
pyszna, uwielbiam kaczke
Mariusz10 11.12.2011 14:56
to coś dla mnie!
romanrafal
romanrafal 08.12.2011 14:40
rewelacja
misia53 08.12.2011 00:51
biedna kaczusia.....
ben-ka 07.12.2011 21:35
oj i po co ja weszłam na ten przepis az dostałam ślinotoku:)
Wafelek2601 06.12.2011 20:52
pyszna
sylwia / sytofala 05.12.2011 09:13
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak