Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z niespodzianką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 szt
por 1 szt
cebula 1 szt
jaja 2 szt
skórka z cytryny 1/2 szt
olej 4 łyzki
mąka 1 łyżka
śmietana 1/3 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki 1/2 pęczka
grzyby suszone 2 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z niespodzianką

Grzyby zalać 3 szkl. wody i zostawić na 2 godz.. Grzyby ugotować, odsączyć i drobno pokroić. Por kroimy w półtalarki, a cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę, dodaje pora i grzybki, zalewamy pół szkl. wywaru z grzybów, dusimy ok. 10 min. Zestawiamy z pieca i dodajemy jaja ugotowane na twardo i starte na tarce o dużych oczkach. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Udka trybujemy z kości i napełniamy farszem, spinamy wykałaczkami. Naczynie do zapiekania smarujemy resztą tłuszczu i zapiekamy udka przez 20 min w temp. 180 stopni nastepnie wlewamy bulion grzybowy i pieczemy jeszcze 30-40 min. Powstały sos przelewamy do rondelka i zagęszczamy mąką z wodą. Doprawiamy skórką z cytryny i solą oraz pieprzem,. Zabielamy śmietana i dodajemy natkę .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Chojłówna 05.10.2012 11:22
apetyczne
magduś83 05.03.2012 22:40
dziekuje bardzo
luki1984 05.03.2012 16:53
świetny przepus!
luki1984 05.03.2012 16:53
świetny przepus!
Kas2 08.02.2012 13:20
smakowicie nadziane
Kas2 08.02.2012 13:20
smakowicie nadziane
smakowita 09.12.2011 21:16
lubię takie połączenie
artur7 05.12.2011 09:27
pyszne
Monika111 04.12.2011 19:16
fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak