Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Do 0,5 litra zimnego mleka wsypujemy budyń, cukier (jeśli budyń nie jest słodzony), dodajemy łyżkę masła i wstawiamy na palnik i na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając aż budyń nie zgęstnieje.Tak przygotowujemy oba smaki osobno. Na dno salaterek/filiżanek układamy budyń czekoladowy (odrobinę zostawiamy na dekorację góry). Na czekoladowy budyń układamy budyń śmietankowy, układamy warstwę orzeszków ziemnych:

Orzeszki:

- jeśli były solone, to trzeba je troszkę opłukać, wrzucić na patelnię z kroplą oleju i uprażyć,

- jeśli nie były, prażymy bez płukania, ale dodajemy minimalną ilość soli :)



Warstwę orzeszków polewamy karmelem:

Karmel:

- 0,5 szklanki cukru

- 0,5 szklanki mleka

- 2 łyżki masła

Mleko i cukier podgrzewamy w bardzo wysokim garnku i doprowadzamy do wrzenia - ciągle mieszamy. Piana początkowo będzie dość wysoka, rzadka i jasna, ale z czasem będzie opadać i robić się bardziej karmelowa. Gdy nabierze karmelowego koloru i nie będzie już dużej piany, zestawiamy z palnika. Po 5 minutach dodajemy masło i energicznie mieszamy.



Na karmelu układamy kopiec z budyniu czekoladowego i wciskamy jeszcze kilka orzeszków do dekoracji i polewamy z góry odrobiną karmelu - mniaaam... :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Fajny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    Brigitte

    dziękuję :) na b logu jest ich więcej :)
  • 2
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    mi też się podoba
  • 1
    original
    Opublikowano

    teresa18

    rewelacyjny deserek
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Bardzo lubię takie desery.
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    podoba mi się twój pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    rewelacja
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !