Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik cytrynka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 6 łyżek
margaryna w kostce 0,5 kostki
jajko 1
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
cytryna 3
śmietana 30% 500 dag
galaretka cytrynowa 1
masa 1 szklanka
cukier kryształ 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik cytrynka

1.Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy cukier i żółtka i dalej ubijamy, dodajemy mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. wlewamy olej i ponownie mieszamy. Ciasto wylać do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w temp. 180 przez około 30 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na pół.
2. Z 2 cytryn zetrzeć skórkę i ze wszystkich owoców wycisnąć sok. Połączyć go z 1 szkl. wody i cukru. Odlać pół szkl, syrop, a resztę podgrzać, dodać margarynę i zagotować. Do odlanego soku dodać jajko i mąkę ziemniaczaną, następnie wlać do gotującego się syropu. Gorącą masę wyłożyć na spód ciasta.
3. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzątku., przestudzić. Połączyć z ubitą kremówką i wylać na wystudzona masę. Przykryć drugim plackiem biszkoptowym, wierzch posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 04.12.2011 12:20
super
ronald88 04.12.2011 12:20
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak