Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb migałowo-cukiniowo-marchwiowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

obranej marchewki 150 g
obranej cukinii 150 g
sok z cytryny 1 łyżka
płatki owsiane 3 łyżki
migdały mielone 100g
sól 1 łyżeczka
miód 3 łyżki
margaryna 100 g
jajko 1
rodzynki 150 g
płatki migdałowe 50 g
woda 0,5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb migałowo-cukiniowo-marchwiowy

Marchew i cukinię zetrzeć na tarce na małych oczkach, polać sokiem z cytryny zamieszać i odstawić.

Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami, dodać płatki owsiane, zmielone migdały, sól - zamieszać, następnie wlać wodę, jajko, rozdrobnioną margarynę, dobrze zagnieść, po koniec dodawać marchew z cukinią, rodzynki i jeszcze raz dokładnie wyrobić.

Ciasto włożyć do miski, odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, gotowe ponownie zagnieść.

Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, posypać płatkami migdałowymi, włożyć ciasto równomiernie, odstawić ponownie do wyrośnięcia.

Piec w temp 180 stopni ok 40 minut.

Świetnie smakuje ze świeżym masełkiem!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gottrina 04.12.2011 10:49
super chlebek, fajnie by było jakbym i ja umiała taki upiec
caralajna 04.12.2011 10:34
nie widzę w składnikach ile tej mąki trzeba użyć, miałabym ochotę na taki chlebek :) lubię wszystkie składniki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak