Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłe mleko i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką , odstawic do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rozczyn powiniem podwoić objętość.

Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia.

Żółtka rozetrzeć z cukrem, wsypać przesianą mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, ugniatać do momentu aż ciasto nie będzie się kleić. Następnie powoli wlać masło i ugniatać, do czasu aż masło całkowicie się \"wchłonie\". Przyryć miskę ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto podzielić na kawałki, formować podłużne bułeczki, wyłożyć na baszce, odstawić.

Przygotować kruszonkę: wymieszać margarynę, mąkę i cukier.

Bułeczki wysmarować jajkiem, posypac kruszonką, piec w temp 170 stopni ok 25 minut.

Gotowe podawać z domową konfiturą. Pycha!!! :)

Wyszło mi 7 bułeczek.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    gottrina

    super bułeczki na śniadanie
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    uwielbiam takie bułeczki
  • 0
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    z pewnością są pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pyszniutkie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !