Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z bułki tartej z szynką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 kg
masło 3 łyżki
mleko 1 szkl
cebula 1 szt
chleb tostowy 2 kromki
szynka gotowana 10 dag
jajko 3 szt
czosnek 1 ząbek
mąka 2-3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
boczek wędzony 10 dag
oliwa 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z bułki tartej z szynką

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce masła. szynkę pokroić w drobną kostkę. Kromki chleba tostowego posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokroić w kosteczkę i zrumienić na oliwie. Bułkę tartą wsypać do miski, zalać gorącym mlekiem, wymieszać i ostudzić. Masło utrzeć dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie ciągle ucierając dodawać zimną namoczoną tartą bułkę. Do masy z bułki dodać podsmażoną cebulę, grzanki. pokrojoną szynkę, sztywno ubitą pianę z białek, przyprawić do smaku, delikatnie wymieszać. Rękami formować okrągłe kluseczki, obtaczać w mące i gotować2-3 min w osolonej wodzie. Wyjąć łyżką cedzakową, okrasić stopionym boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 07.04.2013 14:44
jeszcze nie próbowałam
IlonaAlbertos 24.11.2012 18:36
Takiego dania nie jadłam jeszcze.
Wacław 11.12.2011 20:34
b.smaczne !
Seba 04.12.2011 00:17
fajne takie kluski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak