Sposób przygotowania

Do miski wsypać cukier, dodać pokruszone drożdże, wlać odrobinę ciepłego mleka, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko wymieszać z mąką, dodać masło, sól i ciągle mieszając zagotować, odłożyć i wystudzić. Następnie wlać rozczyn, wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek, pokroić na kawałki. Rękami formować małe kulki, obtaczać w mące i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy podrosną gotować w osolonej wodzie. Wyjmować łyżką cedzakową po wypłynięciu na wierzch. Podawać polane stopionym masłem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    fajniutkie
  • 1
    original
    Opublikowano

    pipi765

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    bardzo smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Super kluseczki.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !