Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki z ciasta drożdżowego

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
mleko 1 szkl
drożdże 2 dag
jajko 1 szt
masło 5 dag
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki z ciasta drożdżowego

Do miski wsypać cukier, dodać pokruszone drożdże, wlać odrobinę ciepłego mleka, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko wymieszać z mąką, dodać masło, sól i ciągle mieszając zagotować, odłożyć i wystudzić. Następnie wlać rozczyn, wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek, pokroić na kawałki. Rękami formować małe kulki, obtaczać w mące i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy podrosną gotować w osolonej wodzie. Wyjmować łyżką cedzakową po wypłynięciu na wierzch. Podawać polane stopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 01.08.2012 00:12
Super kluseczki.
Iwusia 12.02.2012 23:45
bardzo smaczne
pipi765 31.01.2012 19:49
super
Ada-Gaba 31.01.2012 06:57
fajniutkie
Iwona51
Iwona51 04.12.2011 21:42
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak