Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka cytrynowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
mąka ziemniaczana 12 dag
margaryna 25 dag
cukier puder 20 dag
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
cukier wanilinowy 1 op.
cytryna 3 szt
orzechy włoskie 12 dag

Przepis i sposób przygotowania na: babka cytrynowa

magarynę utrzeć na puch, dodac cukier, cukier wanilinowy i sól; nie przerywąjac ucierania dodawac po jednym jajku; nastepnie stopniowo wsypywać do masy obie mąki wymieszane z orzechami, proszkiem do pieczenia i skórką z 1 cytyny; formę wysmarować tluszczem i wysypać bułką tartą; piec w temp.170(piekarnik musi być wczesniej nagrzany min do 100 st) ok 50-60 min(sprawdzić patyczkiem czy upieczone); gorące wyjać z formy, nakłuć cienkim patyczkiem i polać sokiem z 2,5 cytryn wymieszanym z 3 łyżkami cukru; ostudzoną można polukrować

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.05.2013 09:33
babkę cytrynową cenie za jej puszystość i smak ,dzieci ja bardzo lubią
1j1o1l1a1 04.12.2011 13:10
skojarzyła mi się z...Wielkanocą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak