Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe Brownie

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: margaryna 1 kostka
czekolada 3 tabliczki
kakao 3 łyżeczki
cukier 2 szkl
jajko 5 szt
mąka 1 szkl
śmietana 30% 1/4 szkl
Polewa: 2/3 tabliczki
czekolada 2/3 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe Brownie

Margarynę wkładamy do niedużego garnka, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Następnie masę czekoladową przekładamy do wysokiej miski, dodajemy kakao oraz cukier puder. Całość miksujemy dokładnie mikserem do momentu, aż składniki się ładnie połączą. Następnie do masy dodajemy porcjami jajka oraz mąkę. Stale miksujemy. Gdy już powstanie nam ciasto o jednolitej konsystencji, przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 35 minut. Ja swoje ciasto piekłam 40 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy polewę: śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu, a następnie wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Całość mieszamy na wolnym ogniu do momentu, aż polewa będzie gładka. Następnie ciasto czekoladowe polewamy polewą. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna47 03.10.2015 11:55
Lubie takie ciasta.
Hanna11 24.04.2012 23:45
ślinka sama cieknie:)
Goya 22.03.2012 15:33
ślinka leci
agnieszka137 03.12.2011 23:50
Często robię ciasta czekoladowe (głównie ze względu na dzieci), ale takiego jeszcze nie robiłam. Na pewno wypróbuje;]
Jarlin 03.12.2011 16:31
bardzo je lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak