Sposób przygotowania

Drożdże posypuję cukrem (pół łyżeczki), solę odrobinę, zalewam ciepłym mlekiem, dodaje mąkę i rozbełtane żółtko, dolewam oleju, zawsze robie to na oko, ale jest tego na pewno ok.80-100ml. Czekam, aż zawartość wyrośnie. Białko ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta, które ma mieć średnio gęstą konsystencję.
Łyżką nabieram ciasto i kładę na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!), formując placuszki. Smażę z obydwu stron kilka minut.
Bliny można doprawiać zaleznie od ochoty: raz mozna dodać do nich gałki muszkatołowej, innym razem imbiru, ziół, kombinacji jest wiele. Jest to wspaniała i bardzo efektowna przekąska na kolację. Ja przygotowałam je z serkiem ziołowym, plastrem dobrego pikantnego pasztetu, plastrem pomidora, szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu. Zniknęły w oka mgnieniu!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    fajne, proste danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Lubie takie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Żaneta1

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Żaneta1

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    moja ciocia takie robi - smaczne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kas2

    uwielbiam! na śniadanie idealne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !