Sposób przygotowania

Warzywa obieramy, opłukujemy i układamy w garnku. Wołowinę, udziec indyka i boczek układamy na warzywach, przekładając suszonymi grzybami, listkami laurowymi, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Całość zalewamy 6 szklankami gorącej wody, dodajemy łyżeczkę soli, zagotowujemy a następnie gotujemy na maleńkim ogniu ok. 3 godz.- do czasu aż mięso będzie miękkie. Następnie przecedzamy, odkładamy warzywa i przyprawy oraz kości. Do wywaru dodajemy wątróbkę i gotujemy ok. 10 min bez przykrycia. Wątróbkę wyjmujemy a wywar gotujemy nadal do czasu aż zmniejszy swą objętość i pozostanie go ok. 0,5 l. Mięso i wątróbkę mielimy dwukrotnie w maszynce a następnie ucieramy wbijając kolejno jajka i dodając porcjami wywar. Doprawiamy do smaku przyprawami a na końcu dodajemy obrane ze skórki orzechy /całe lub lekko pokrojone/. Wąską formę smarujemy smalcem i przekładamy do niej masę mięsną. Pieczemy ok. 75-90 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gosia1988

    fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !