Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik na rosole z kaszą jęczmienną

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół drobiowy 1,5 litra
marchew 2
ziemniaki 3
kasza jęczmienna 0,5 szkl
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik na rosole z kaszą jęczmienną

Marchew i ziemniaki obieram i kroję w niedużą kostkę. Wrzucam do rosołu (lub bulionu), dodaję pokrojonego w półplasterki pora.
Kaszę jęczmienną (najlepsza gruba) płuczę zimną wodą aż woda przestanie być mętna.
Gdy warzywa zmiękną, wrzucam kaszę i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem (nie jest to konieczne, jeśli zupa jest gotowana na dobrze przyprawionym rosole).
Podjaę gorącą posypaną posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 14.03.2013 10:20
uwielbiam krupniczek właśnie na rosole
Justyna/Dzastus 25.02.2013 12:38
pyszna zupka
DanutaS 05.02.2012 13:48
krupnik to jedna z moich ulubionych zup

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak