Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik staropolski

4.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjny krupnik staropolski to pyszna zupa. Gotowana jest na żeberkach, z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Krupnik to pomysł na smaczny, domowy obiad.

Składniki:

żeberka wieprzowe 300 gramów
woda 3 litry
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
marchewki 3 sztuki
ziemniaki 6
natka pietruszki 1/2 pęczka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
por 1/2 sztuki
kasza jęczmienna 1 szklanka
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik staropolski

Ten tradycyjny krupnik polski:

  • jest łatwy do zrobienia;
  • jest przygotowany na żeberkach;
  • jest z kaszą jęczmienną i ziemniakami.

1. Ugotować w wodzie żeberka. Zebrać szumowiny.

2. Warzywa, obrać i umyć. Następnie pokroić w drobną kostkę.

3. Warzywa - bez ziemniaków - dodać do wywaru z mięsa. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości.

4. Mięso i warzywa wyjąć z garnka na talerz. Do wywaru dodajemy ziemniaki i kaszę.

5. Gdy zmiękną do zupy dodać mięso. Całość doprawić do smaku.

6. Do zupy dodać posiekaną natkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak