Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kopytka z sosem pieczarkowym

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 kg
mąka 4 szklanki
jaja 4 sztuki
sól do smaku
pieczarki 30 dag
mąka 1 łyżeczka
woda 1 szklanka
kostka rosołowa 1 sztuka
śmiatana 1/4 szklanki
olej 2,5 łyżki
cebula 3/4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: kopytka z sosem pieczarkowym

ziemniaki obieramy. nastawiamy wodę wraz solą i gotujemy je. Gdy sa już miękkie odcedzamy je i jeszcze na 1-2 minuty trzymamy na ogniu by odparowała woda z nich. Następnie ziemniaki przekręcamy przez maszynkę i wykladamy na stolnicy. oczwysicie ziemniaki musza byc zimne.
Dodajemy mąkę , jajka.
Wszystkie skladniki dokladnie ze sobą mieszamy, by uzyskac jednolita konsystencję
Nastawiamy wode w garnku,. ciasto dzielimy na kilka czesci i każda z nich formujemy wałeczki o średnicy około 1.5 cm, turlając je oburącz i często podsypując mąką. ostatni wałeczek kroimy skosnie na kopytka
Ostatni wałeczek kroimy skosnie na kopytka. tak postepujemy z każdym tzw. wałeczkiem.
Do wrzacej wody i osolonej wrzucamy partiami kopytka. zwiększamy płomień i mieszamy kopytka drewnianą łyżką, w ten sposób,że prowadzimy ją przy ściance garnka. Jak tylko woda znowu zawrze, przerywamy mieszanie i zmniejszamy gaz. Gotuj kopytka 2 minuty od chwili, gdy wypłyną. Kopytka wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyki.

Sos:
Cebulke obieramy, oddzielamy 3/4 sztuki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Po około 5 minutach ( takby była złota dodajemy obrane i pokrojone wg. uznania w ksotke, plasterki pieczarki i solimy podduszmay około 10-14 minut by były miękkie. Nastepnie dodajemy wodę, kostkę oraz do smaku dodajemy pieprz. Na koniec do smietany dodajemy mąke i mieszamy by niy było tzw. grudek i dodajemy i mieszmay by nie powstaly grudki. Gotujemy około 10 minut.


Porcje kopytek posmażamy na oleju do smażenia, nastepnie wykladamy na talerz, polewamy wg. uznania sosem pieczarkowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 25.09.2012 14:11
smaczny pomysł na obiad
Dorota37 10.09.2012 07:43
z pieczarkowym jeszcze nie jadłam
kate.500 18.06.2012 22:28
pyszne
gosia561 09.05.2012 14:15
świetne danko
hastalavista 03.03.2012 19:59
pyszny obiad
Wacław 24.02.2012 08:20
też tak robię, niekiedy
Lidia6 16.01.2012 16:24
uwielbiam kopytka
LuKaSz4761 18.12.2011 05:31
fajny przepis!
Papryczka 15.12.2011 13:59
pyszne
anulka69 15.12.2011 10:03
uwielbiam kopytka
dianix 12.12.2011 20:17
lubie
cooleczka 08.12.2011 10:32
nigdy nie próbowałam połączenia kopytek z pieczarkami
1j1o1l1a1 03.12.2011 00:25
najbardziej lubię z przysmażona cebulką, ale z grzybkami też smacznie :)
halina17 02.12.2011 20:40
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak