Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe z makiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
drożdże 5 dag
cukier 3 łyżki
jajko 3
mleko 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
cukier puder 1/2 szklanki
masa makowa 1/2 puszki
orzechy włoskie 15 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z makiem

Masło stopić. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, letnim mlekiem oraz rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże oraz masę żółtkowo-maślaną. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 50 minut. Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z orzechami, cukrem pudrem i masą makową. Ciasto rozwałkować, posmarować przygotowaną masą. Zwinąć roladę. Przenieść ją do formy wyłożonej pergaminem. Piec 40 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak