Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet ze szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jaja 6 szt
woda 2 łyżki
tłuszcz do smażenia 5 łyżek
szpinak mrożony 1/2 kg
smalec 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1/2 szkl
czosnek 2 ząbki
żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet ze szpinakiem

Szpinak lekko rozmrozić, pokruszyć na mniejsze kawałki i zalać mlekiem. Ze smalcu i mąki zrobić białą zasmażkę, dodać szpinak z mlekiem i chwilę pogotować, dodać roztarty z solą czosnek i zagotować. Przygotować omlet: jaja wbić do naczynia dodać wodę , roztrzepać. Wylać na rozgrzany na patelni tłuszcz. Gdy spód się lekko zetnie brzegi omletu podważać lekko nożem, aby nie ścięta masa spływała na dno patelni. Spód omletu powinien być lekko zarumieniony,a wierzch galaretowaty. Żółtka roztrzepać, dodać do gorącego szpinaku, dobrze wymieszać i włożyć na omlet.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak