Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyń z migdałów

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały gorzkie 12 dag
cukier 18 dag
rum 2 łyżki
jaja 4 szt
mleko 2 szkl
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: budyń z migdałów

Mleko zagotować. Jajka ubijać z 80 g cukru tak długo, aż będą spienione i bardzo jasne, a następnie wymieszać je z kakao, rumem, rozkruszonymi migdałami i gorącym mlekiem. Do foremki wsypać 100 g cukru z 3 łyżkami wody i podgrzewać ją aż do momentu uzyskania karmelu. Karmel rozprowadzić równomiernie po dnie i ścianach foremki. Foremkę ostudzić, a następnie wlać do niej przygotowaną wcześniej jajeczną masę. Wypełnioną foremkę włożyć do naczynia z gorącą wodą (foremka ma być zanurzona w wodzie do połowy) i gotować przez 45 minut (do 1 godziny) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170”C. Po ostudzeniu włożyć do lodówki. Po godzinie gotowy budyń wyjąć z foremki na duży płaski talerz i podać na stół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 03.02.2012 10:29
wyśmienity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak