Sposób przygotowania

Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko i całość dokładnie wymieszać. Dodać utartą czekoladę lub kakao, zmielone lub utłuczone korzenie i pianę z białek. Masą napełnić formę wysmarowaną tłuszczem i piec 60-90 minut. Po upieczeniu można ciasto przełożyć marmoladą i polukrować białą polewą.
Przyrządzanie poIewy. Cukier gotować z wodą, szumując, do gęstości \"na nitkę\". Po przestygnięciu wcisnąć sok z pół cytryny i wyrabiać łopatką drewnianą aż masa zbieleje. Pod koniec wyrabiania wlać olejek miętowy lub łyżkę kropli miętowych. Ostudzony placek smarować letnią polewą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !