Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana cioci Jadzi

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
szynka 10 dkg
jajko 4 sztuki
śmietana 1/2 szklanki
gałka muszkatołowa, pieprz, sól do smaku
masło
ziemniaki ugotowane w mundurkach dkg
żółty ser starty 10 dkg
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana cioci Jadzi

Ziemniaki ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w \"makaronik\". Cebulę pokroić w drobną kostkę, szynkę pokroić w paseczki. Na patelni na łyżce masła podsmażyć szynkę, dodać cebulę i udusić. Włożyć paprykę i wszystko smażyć na małym ogniu około 5 minut. Dodać ziemniaki, wymieszać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 15 minut. Jajka wymieszać ze śmietaną, serem, szczyptą startej gałki muszkatołowej, pieprzu, soli i ewentualnie pieprzu cayenne, zalać ziemniaki. Piec jeszcze przez kilka minut, aż zapiekanka się zarumieni. Przed podaniem posypać siekaną natką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

FAFIK 29.09.2011 20:53
Super!
Monika193
Monika193 14.09.2011 17:27
oj pyszne, to prawda
Ewelina38 13.09.2011 21:54
mmm... no to ciocia Jadzia robi pyszne zapiekanki :)
lucyna15
lucyna15 25.07.2010 09:54
rewelacyjne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak