Sposób przygotowania

Ser oraz boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać, udusić na tłuszczu razem z boczkiem, dodać ser, podlać niewielką ilością wina, dusić na małym ogniu ok 20 minut - powinna powstać gęsta jednolita płynna masa. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na dość cienkie plasterki, włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać razem do sera, ewentualnie uzupełnić płyn. Doprawić do smaku solą i papryką i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Dodać śmietanę, wymieszać, nie dopuszczając do wrzenia. Przed podaniem posypać siekaną zieleniną. Podawać jako samodzielne danie, najlepiej z piwem lub winem ;d

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !