Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki duszone z serem po alpejsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółty ser 35 dkg
włoszczyzna 1 pęczek
cebula biała 1 sztuka
ziemniaki 1 kg
masło 2 łyżki
majeranek
wędzony boczek 5 dkg
śmietana 10 dkg
białe wino 1/2 szklanki
sól, ostra papryka w proszku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki duszone z serem po alpejsku

Ser oraz boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać, udusić na tłuszczu razem z boczkiem, dodać ser, podlać niewielką ilością wina, dusić na małym ogniu ok 20 minut - powinna powstać gęsta jednolita płynna masa. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na dość cienkie plasterki, włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać razem do sera, ewentualnie uzupełnić płyn. Doprawić do smaku solą i papryką i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Dodać śmietanę, wymieszać, nie dopuszczając do wrzenia. Przed podaniem posypać siekaną zieleniną. Podawać jako samodzielne danie, najlepiej z piwem lub winem ;d

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 17.03.2012 07:31
fajne
agnieszka214 17.03.2012 07:31
fajne
RenataZ-et 17.01.2012 17:03
to coś dla mnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak