Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 4 szkl
jaja 6 szt
margaryna 270 gram
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
cukier puder 2 szk
agrest 2,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

1-Do dużej miski wsypujemy mąkę krupczatkę 2- Kasię kroimy w kostkę wrzucamy do mąki 3- żółtka 6 sztuk dodajemy do maki oraz szklankę cukru pudru 4- Wsypujemy 4 łyżeczki proszku do pieczenia 5- Wyrabiamy ciasto dzielimy na połowę jedna polowe wkładamy do blaszki a drugą połowę dzielimy znowu na pół dodajemy 1 łyżkę kakao i wkładamy do zamrażarki na 30 minut 6- Agrest przecedzamy przez sitko wykładamy na jasne ciasto 7- Na agrest ścieramy na tarce jasne ciasto 8- Ubijamy 6 białek z 1 szklanka cukru pudru na sztywna masę i wykładamy na jasne ciasto 9- Ciemne ciasto ścieramy na tarce na kopułę bezowa wkładamy do nagrzanego piekarnika w 170 stopniach pieczemy 1godz i 25 minut 10- Wykładamy ciasto i jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 17.05.2013 17:28
też je lubię
Agata/MANTIS-KITCHEN 13.03.2013 07:43
Pleśniak z owocami to właśnie jest to co lubię .
SmakolykiJoanny 11.09.2012 14:00
też go bardzo lubię
plocia 27.05.2012 13:18
Uwielbiam pleśniak, ostatnio koleżanka do pracy przyniosła, przepyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak