Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kremowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4
cukier puder 1/2 szklanki
mąka 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
żółtko jajek 3
cukier puder 1 szklanka
spirytus 2 łyżki
mleko 3/4 szklanki
mąka 4 łyżki
ser biały 1 szklanka
masło 1/2 kostki
margaryna 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kremowe

Ciasto:
Cztery żółtka oraz cukier puder, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy razem. Cztery białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do reszty wcześniej wymieszanych składników. Ciasto wlewamy na brytfankę obłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Na upieczony spód nałożyć krem.
Krem: Mleko dajemy na nieduży ognień i rozpuszczamy w nim margarynę oraz dodajemy mąkę. Po ugotowaniu masę dajemy do ostudzenia, a następnie dodajemy do niej utarte z cukrem oraz żółtkami masło. Ser biały bardzo dokładnie mielimy najlepiej dwa razy i dodajemy do masy kremowej. Do masy dodajemy również niewielką ilość spirytusu. Życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 17.12.2011 09:41
super
Iwusia 01.12.2011 22:31
ciekawe
gosia47-47 01.12.2011 18:10
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak