Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa na podsmażanych ogórkach zabielana żółtkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 1
ziemniaki 3
por ok. 10cm długości
ogórki kiszone 4 duże
żółtko jajek 2
natka pietruszki 2 łyżki
masło do smażenia
woda ok.1,5 litra
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa na podsmażanych ogórkach zabielana żółtkami

Marchew, ziemniaki, pietruszkę obieram i kroję w drobną kostkę, a pora w półtalarki. Dodaję do osolonej wody i gotuję, aż warzywa zmiękną - ok.20 minut. W wersji niewegetariańskiej można skorzystać z bulionu lub wcześniej przygotowanego rosołu.
Ogórki kiszone ścieram na tarce o dużych otworach lub drobno kroję. Podsmażam na maśle i dodaję do zupy, gdy marchew i ziemniaki będą już miękkie. Jeśli dodamy ogórki do twardych warzyw, te nie ugotują się na miękko z powodu kwasu w ogórkach. Zupę doprawiam pieprzem do smaku.
Rozkłócam w miseczce dwa żółtka, dodaję trochę gorącego wywaru do nich, bardzo dokładnie mieszam ze sobą i wlewam całość do zupy, szybko mieszając, by żółtka się nie ścięły w postaci kłaczków.
Podaję zupę od razu po przygotowaniu posypaną posiekaną natką pietruszki lub koperku i skropioną oliwą extra virgin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 29.08.2013 23:05
z podsmażonymi ogórkami zupa naprawdę inaczej smakuje, jest pyszna :)
Bernadeta1 12.12.2012 00:58
ja nigdy nie podsmażam ale pomysł super
Andysz 06.06.2012 06:47
super;)
staropolanka5 08.12.2011 00:17
jestem za
Justyna Jussstiii 02.12.2011 15:58
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak