Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 1/2 szklanka
mleko 1/2 szklanka
cukier 3 łyżki
drożdże 2 dag
żółtko jajek 4 sztuki
jajko 1 sztuka
masło 3 łyżki
masa makowa
mak 1 szklanka
cukier 1/2 szklanka
jajko 1 sztuka
miód 2 łyżki
bakalie 1/2 szklanka
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa

Drożdże mieszamy z cukrem, dolewamy letnie mleko i mąkę - tyle by ciasto było dość gęste (jak śmietana). Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie dodajemy masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy. Mak mielimy dwukrotnie, dodajemy jajko, miód, cukier, bakalie. Całość mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy je masą. Zwijamy i pieczemy około 90 min. Studzimy, polewamy polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak