Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na francuskim cieście

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 30 dag
woda 4 łyżki
mąka 30 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 3
masa makowa
żółtko jajek 6
mak 30 dag
rodzynki 10 dag
orzechy włoskie 10 dag
proszek ddo pieczenia 1 łyżeczka
białko 9
cukier puder 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na francuskim cieście

Mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, trzy żółtka, masło i niedużą ilość wody mieszamy dokładnie ze sobą. Składniki wyrabiamy na ciasto i dzielimy na dwie części.
Sześć żółtek oraz cukier puder ucieramy razem, a po chwili dodajemy do tego 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, mak, rodzynki oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dziewięć białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Jedną rozwałkowaną połówkę ciasta dajemy na brytfankę obłożoną papierem do pieczenia i na to kładziemy masę makową, a na koniec drugą rozwałkowaną połowę ciasta. Makowiec pieczemy przez około 40 -50 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 09.02.2012 17:33
mniam
gosia47-47 05.01.2012 19:21
pycha
ronald88 14.12.2011 13:02
jak u mamy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak