Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ananasowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 3/4 szklanki
jajko 5
mąka 8 dag
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
orzechy włoskie 5 dag
ananas 1 puszka
cukier 3/4 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
masło 1 kostka
żółtko jajek 4
białko 4
wiórka kokosowe 20 dag
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ananasowe

Pięć jajek rozbijamy i oddzielamy białka i żółtka. Białka razem z 3/4 szklanki cukru ubijamy razem, a po chwili dodajemy do tego żółtka. Do tego dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz drobno zmielone orzechy włoskie.Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa spody. Ciasto dajemy na brytfankę obłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30- 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Budyń śmietankowy przygotowujemy zgodnie z poleceniami na opakowaniu, a później dodajemy do niego 3/4 szklanki soku ananasowego z puszki. Cztery żółtka, masło oraz 3/4 szklanki cukru ubijamy razem na masę i dodajemy to do masy budyniowej. Do tego dajemy również pokrojonego w kostki ananasa. Masę dajemy na jeden spód, a na masę drugi spód. Z czterech białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do tego pół szklanki cukru oraz wiórka kokosowe. Masę tą dajemy na sam szczyt ciasta i pieczemy jeszcze przez chwilę w piekarniku, żeby ostatnia warstwa nabrała złotawego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 28.02.2012 16:38
pycha
gosia47-47 05.01.2012 19:21
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak