Sposób przygotowania

Pięć jajek rozbijamy i oddzielamy białka i żółtka. Białka razem z 3/4 szklanki cukru ubijamy razem, a po chwili dodajemy do tego żółtka. Do tego dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz drobno zmielone orzechy włoskie.Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa spody. Ciasto dajemy na brytfankę obłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30- 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Budyń śmietankowy przygotowujemy zgodnie z poleceniami na opakowaniu, a później dodajemy do niego 3/4 szklanki soku ananasowego z puszki. Cztery żółtka, masło oraz 3/4 szklanki cukru ubijamy razem na masę i dodajemy to do masy budyniowej. Do tego dajemy również pokrojonego w kostki ananasa. Masę dajemy na jeden spód, a na masę drugi spód. Z czterech białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do tego pół szklanki cukru oraz wiórka kokosowe. Masę tą dajemy na sam szczyt ciasta i pieczemy jeszcze przez chwilę w piekarniku, żeby ostatnia warstwa nabrała złotawego koloru.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !