Sposób przygotowania

Połączyć w misce mąkę z cukrem i solą. Kiedy masło będzie bardzo twarde, wyciągnąć je z lodówki, kroić w kostkę i miksować z suchymi produktami. Nie miksować na jednolitą masę, najlepiej żeby kostki były widoczne w cieście. Następnie ucieramy żółtko z octem dodajemy zimną wodę i miksujemy z resztą produktów, na jednolitą masę. Gotowe ciasto włożyć owinięte w folię do lodówki na 20-30 min. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąty o wymiarze 30 cm na 22 cm. Długość 22 cm przeciąć na pół, długość 30 cm podzielić na części po 7,5 cm. Na wycięte prostokąty wyłożyć dżem przykryć następnym prostokątem. Na rogach ciastek przydusić widelcem, nakłuć ciastka widelcem, posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do lodówki na czas kiedy piekarnik będzie się nagrzewał do 190 stopni Celsjusza. Ciastka włożyć do piekarnika na 30-35 min. Z ciasta powinno wyjść 8 sztuk.

Komentarze

  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    bardzo apetyczne
  • 4
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    smakowicie wyglądają
  • 3
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wyglądają wspaniale.
  • 2
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    apetyczne ciacha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kas2

    ale smakołyki
  • 3
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    wyglądają bardzo smacznie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Laila2786

    wyglądają rewelacyjnie
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    bardzo ładnie wyszły :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    edi

    świetnie wyglądają;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    AURELKA

    fajne ciasteczka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !